Jeśli tak jak my jesteście łasuchami i nie potraficie przejść obojętnie obok kawałka ciasta, mamy na to sposób. Upieczcie lekkie ciasto limonkowo-bananowe, które jest nie tylko pyszne, ale też nie zawiera dużo tłuszczu (1g). Jest to świetny pomysł dla osób dbających o linię, które od czasu do czasu chcą sięgnąć po coś słodkiego (możecie zrezygnować z robienia lukru). Ciasto jest wilgotne, puszyste, o orzeźwiającym skłodko-kwaskowym smaku. Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe".
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
skórka starta z limonki
1 jajko
1 banan utarty na puree z 2 łyżkami soku z limonki
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (może być też 0% tłuszczu)
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
skórka starta z limonki
1 jajko
1 banan utarty na puree z 2 łyżkami soku z limonki
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (może być też 0% tłuszczu)
Lukier:
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, wmieszaj do niej sól, cukier i startą skórkę z limonki.
3 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, wmieszaj do niej sól, cukier i startą skórkę z limonki.
2. Do suchych składników dodaj jajko, puree z banana i soku z limonki oraz jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszaj i przelej do tortownicy o średnicy 18 cm (masa będzie dosyć gęsta).
3. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij ciasto z formy. Przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z limonki i polej nim ciasto.
Nasze oceny:
Basia: Jest to świetne, orzeźwiające ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie pod ręką limonki, możecie zastąpić ją pomarańczą. Moja ocena: 10/10.
Jakie łatwe i efektowne :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie: )
OdpowiedzUsuńOoo limonka i banan! Coś dla mnie :) Fajnie, że prosto i zapewne smacznie :) Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńDziewczyny super ciacho :-) bardzo fajny przepis, zapisuje do wykorzystania :-)
OdpowiedzUsuńna pewno orzeźwiające to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńzawsze jestem na tak, gdy widzę zdrowszą wersję ciasta :)
OdpowiedzUsuńmogę sie wprosić?
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i pewnie też tak pachnie:)
Pycha ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to przełamanie słodyczy banana limonką - wydaje mi się to idealne połączenie :) Do tego ciasto wygląda pysznie, więc chętnie bym Wam skradła choć jeden kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Z chęcią sobie takie ciastko bym upiekła, ale brak czasu...
OdpowiedzUsuń/meainsolita.blogspot.com